De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de EU legt financiële adviseurs bepaalde extra verplichtingen op. Deze zijn onder meer omschreven in art. 4.5 , art. 5.1. & 5.2. Zo legt de regelgeving onder meer openheid op over de integratie van duurzaamheidsrisico’s in de investeringswijze. Tevens moet het verloningsbeleid in overeenstemming zijn met integratie van duurzaamheidsrisico’s. Wat is het SFDR-beleid bij Coverbel?
Hoewel Coverbel zich aan die verplichtingen kan onttrekken (op basis van art. 17.1) willen we toch zo transparant mogelijk zijn. Vandaar deze pagina. Het antwoord dat we formuleren is niet volledig. Dit omdat de wetgeving nieuw is, de regels die er uit volgen soms interpretaties toelaten en SFDR kadert in een breder geheel, waarvan sommige aspecten pas in de toekomst uitgerold zullen worden.

SFDR-regelgeving wil dam opwerpen tegen greenwashing in de beleggingswereld. Door duidelijke opdeling en transparantieverplichtingen.
Beleid mbt. integratie van de duurzaamheidsrisico’s in de investeringsbeslissingwijze.
Evolutie naar weren van niet-duurzame fondsen.
- Na het stopzetten van ons agentschap Eural Spaarbank, had Coverbel de handen vrij en werden we voor wat betreft beleggingsverkoop niet meer in een voorafbepaalde richting gestuurd. Echter verloren we ook mogelijkheden om bankgerelateerde producten te verdelen. Om het verlies aan omzet op te vangen, besloot Coverbel om als 1 van de eerste verzekeringsmakelaars in België zich te gaan specialiseren in de richting van duurzaam beleggen.
- In 2012 werd daarvoor een eigen website opgezet www.ethischbeleggen.com. U vindt hiernaar een link op onze homepage. Aanvankelijk waren daar nog enkele fondsen bij die niet specifiek inzetten op duurzaamheid. Dit omdat het aanbod anders te beperkt was en we hierdoor in conflict kwamen met 2 belangrijke beleggingsprincipes waar rekening dient mee gehouden: spreiding en trouw blijven aan het beleggingsprofiel van de klant.
- Door verdere specialisatie en zoeken naar andere, bijkomende leveranciers zijn de fondsen nu allemaal meetbaar op het duurzaamheidscriterium.
- Coverbel gebruikt daarvoor publiek toegankelijke bronnen zoals Morningstar. De duurzaamheidsscores van de + 100 fondsen die wij opvolgen controleren we maandelijks.
- Omdat niet alle fondsen een scoring krijgen bij Morningstar en om niet afhankelijk te zijn van 1 bron kijken we bijkomend naar tal van andere informatiebronnen. Deze worden jaarlijks nagekeken Het gaat over:
- ISR-labels in België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland.
- de MSCI ESG Rating.
- het Carbon Disclosure Project
Duurzame fondsen op kwaliteit wegen.
- In 2017 heeft Coverbel een objectiveringsscore ontwikkeld. Voortaan wordt deze gebruikt in de weging van de duurzame fondsen. Doel is om hierbij gefocust te blijven op volgende doelstelling: fondsen aanbieden die zowel rendement, als duurzaamheid combineren. Naast elementen die het rendement waarderen, is de integratie van duurzaamheid hierin als volgt verweven:
- door rekening te houden met scores bij ISR-labels
- door gebruik te maken van de Sustainability Rating bij Morningstar
- via evaluatie van de CO2-blootstelling van de fondsen en
- via info uit een bijkomende buitenlandse publieke site, die fondsen afweegt rond hun inspelen op klimaatverandering
- Coverbel volgt zo goed als mogelijk het wijzigende fondsenaanbod verdeeld door zijn leveranciers. Zo worden er jaarlijks nieuwe fondsen toegevoegd uit de lijst waaruit we onze beleggingsvoorstellen selecteren. Uiteraard is het zo dat fondsen die -op basis van enerzijds het eigen voortschrijdend inzicht en anderzijds het verlies van duurzame quoteringen door de hierboven vermelde instanties- niet langer voldoen aan de benodigde basis ESG-doelstellingen ook uit het aanbod verdwijnen.
- De objectiveringsscore die bij Coverbel gebruikt wordt is “a work in progress“. Er wordt blijvend naar verfijning gezocht.
- Zo heeft in 2021 de fondsenindeling volgens SFDR regelgeving in grijze – (art. 6), lichtgroene – (art. 8) of donkergroene fondsen/ETF’s (art. 9) haar gewicht gekregen in dit systeem.
- Fondsen die een art. 6 – quotering krijgen werden per 2022 verwijderd uit het aanbod. Een fonds dat onder art. 9 resorteert zal voorkeur krijgen op een gelijkaardig fonds dat onder art. 8 valt. Dit onder de opschortende voorwaarde dat het eerste fonds in bewezen rendement niet systematisch onderpresteert in vergelijking met het laatste.
Openbare en niet-openbare gegevens.
- Niet alle elementen hierboven beschreven zijn openbaar. Dit ter bescherming van de corebusiness en de intellectuele eigendom van de inzichten en bevindingen van Coverbel. Informatie over de objectiveringsscore vind je hier. Onder welk artikel uit SFDR een door Coverbel potentieel geadviseerd fonds resorteert vind je hier.
- Uiteraard kan een controle-instantie als FSMA zo nodig de niet-openbare gegevens nakijken.
Execution only
Indien een klant met een duidelijk uitgesproken voorkeur voor 1 bepaald niet-duurzaam fonds of voor een combinatie van niet-duurzame fondsen in ons kantoor langskomt, wijzen we die klant niet de deur.
Wel zullen we de verplichtingen van de SFDR-regelgeving naleven en klant erop wijzen dat het gaat over een niet-duurzame investering. En dat deze investering in wezen niets bijdraagt tot het verbeteren van de sociale structuren en de milieuproblematiek in onze samenleving.

‘Sustainable’, ‘duurzaam’ , ‘eco’, …. begrippen die vaak meer marketing dan realiteit zijn. Ook in beleggingsland. Nieuwe regelgeving wil dat dit stopt.
Uiteraard wijzen we er tevens op dat het betrokken fonds/de betrokken fondsen buiten de aandachtsveld van Coverbel ligt/liggen. Dat opvolging en advies in de toekomst over deze keuze(s) niet verwacht kan worden.
Verloningsbeleid in overeenstemming met integratie van duurzaamheidsrisico’s.
- Voldoende duurzame fondsen vinden in de Belgische verzekeringswereld, waar met makelaars wordt samengewerkt, was in 2012 onmogelijk. Om die reden ontwikkelde Coverbel banden met een aantal extra (buitenlandse) leveranciers. Uiteraard leidt het spreiden van de productie onder meerdere aanbieders tot spreiding van verloning . Zo grijpt Coverbel juist naast extra beloningen verdeeld door verzekeraars in plaats van deze te verwerven.
- Het advies en de investeringsvoorstellen die we doen zijn gebaseerd op enerzijds het beleggingsprofiel van de klant en anderzijds op het bedrag dat deze wil investeren. Hiertoe hebben we al jaren 24 modelportefeuilles.
- Deze modelportefeuilles worden jaarlijks opnieuw opgemaakt.
- Bij de opmaak is de objectiviteitsscore van het fonds op datum van opmaak richtinggevend. Uitsluitend de fondsen die het hoogste scoren op de combinatie van duurzaamheid en rendement vinden hun plaats in de modelportefeuilles.
- Secundair selecteren we soms in het kader van het bereiken van trouw aan beleggingsprofiel en voldoende spreiding een second – of third best fonds. Door onze werkwijze blijkt in de praktijk dat Coverbel niet steeds dezelfde fondsen of dezelfde fondsenverdelers naar voor schuift. Zo gewenst kan een controledienst als FSMA dit nakijken op basis van de commissieverdiensten die wij van onze leveranciers krijgen.
- Het hoge aantal modelportefeuilles waaruit wij onze investeringssuggesties putten is op zich al een bewijs dat we niet steeds voor dezelfde oplossing kiezen. Een bewijs dat de belangen van de klant (verlangen naar rendement en duurzaamheid) primeren boven de inkomstenbelangen van Coverbel.
(update: 22/02/2022)
Comments are closed.